Friday, December 16, 2011

"Verecke híres útján" jön a Magyarország-címer

Viszik a Köztársaságot...
Aligha lepett meg bárkit is, hogy az Alaptörvény hatályba lépése előtt már lecserélték a Magyar Köztársaság üdvözlő- és jelzőtábláit a republikánus jellegre és az ország jelenlegi méretére kevésbé utaló Magyarországra - hiszen a kormány már az Alaptörvény vitája előtt, a szociális konzultáció keretében is Magyarország Kormánya néven levelezett velünk.
Ady programadó verse jutott eszembe arról, hogy természetesen nem Hegyeshalomnál, hanem Záhonynál vitték el először a köztársasági szimbólumokat.
Verecke [Záhonynál] híres útján jöttem én,
Fülembe még õsmagyar dal rivall,
Szabad-e Dévénynél [Hegyeshalomnál] betörnöm
Új idõknek új dalaival?
Hozzák a Magyarország eltolt címerét
Az index.hu nagyszerű cikkekben számolt be az eseményről.
Az viszont baljós előjel, hogy az első táblacserét mindjárt el is tolták.
Az Árpád-sávokból megmaradt címer-elemünket, a vörös-ezüst sávozást ugyanis elrontották, tükrözték, és ezüst-vörössel kezdték. Pedig Magyarország címere "hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A pajzson a magyar Szent Korona nyugszik."
Ahogy József Attila kultúszának sem tett rosszat a mostani politika, úgy Ady Endre friss olvasatokat fog kapni a "Magyar Köztársaságot" váltó "Magyarországon".

Olvassuk újra hát az Ismeretlen Korvin-kódex margójára szövegét.
"Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettõl Nyugatig, de szívesebben vissza. [...] Idealisták és gonosztevõk összeálltak, álság levegõköveibõl várakat csináltak, teleujjongták a világot, hogy a Kárpátok alatt kiépült Európa".
Érdemes több időt tölteni a szöveggel, aktuálisabb mint amikor általános iskolában sulykolták.
2011. december 15. Ukrajnából már Magyarországra jövünk (fotó: Kovács Tamás)
2011. december 15. Elrontották az ukrán határra kitett magyar címert (fotó: Balzs Attila)

No comments:

Post a Comment