Saturday, December 17, 2011

Ez is egy piac

Oláh-Bandi Levente és Szén János nyerték Szigorúan ellenőrzött vonatunk című filmjükkel a Transparency International-nek a DocuArt-tal és az Indavideóval közösen meghirdetett videópályázatát, és vehették át a Gödörben tartott pénteki díjátadón a félmillió forintos fődíjat. A film nagyon tanulságosan mutatja be a korrupció kulturájának kialakulását és átöröklését. A film a Budapest – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda – Brassó Corona nemzetközi gyorsvonaton készült, ahol a generációk egymástól tanulják a kenőpénz fizetésének módját, és "bérletet" is lehet váltani a kalauzoknál. Tíz perces film, érdemes végignézni!


Füredi Zoltán (DocArt) zsűritag szerint (filmtett.ro)
Arra kellett rájönnünk, hogy ez egy nagyon fontos téma, és nagyon nehéz. Különösen nehéz róla dokumentumfilmet készíteni, mert az emberek nehezen beszélnek róla. Így aztán sokszoros öröm volt látni, hogy a fesztiválra 58 filmet küldtek az alkotók [...] Azért azt mindenképpen el kell mondani a rengeteg kisjátékfilmről, társadalmi célú reklámspotról – amelyekből 11 film animációs technikával készült –, hogy azt jelzik, a korrupció, a megvesztegetés témája megmozgatta az alkotók fantáziáját, és sok nagyon magas minőségű alkotás született. Jórészt riportfilmek születtek, amelyek véleményeket közvetítenek, és oknyomozó riportok, amelyek megpróbálnak kideríteni valamit.
A második helyezett az Ez is egy piac című riportfilm alkotói (Marsalkó Eszter, Marsalkó Fruzsina és Néder Panni) a szüléshez kapcsolód orvosi "hálapénzről" forgattak nagyszerű filmet. A harmadik díjatt Acsai N. Ferenc és Szántó János vehették át a Se ajtó, se ablak című dokumentumfilmjükért. A Telenor különdíját Czibulya Nikol és Zurbó Dorottya kapták a De a kulcsot miért csak a nagyok kaphatják meg? című alkotásért.
A

No comments:

Post a Comment